Dirk Eringa &  Johanna Jantje op 't Holt

Dirk Eringa (1896-1951) en Johanna Jantje op 't Holt. Dirk was technisch commercieel leider bij Philips in Eindhoven.

De Joodse Evalina Sophie Kats kwam bij de Eindhovense familie Eringa terecht omdat haar grootouders en de ouders van Johanna Eringa buren waren in Meppel.

Half 1942 reisde de 17-jarige Evalina, voorzien van een vals paspoort, met de trein naar de familie Eringa in Eindhoven. Haar ouders doken onder in Breda bij de verzetman Jan Baptist Vermeulen en later, toen deze Vermeulen was opgepakt, in Lemmer.
Via dominee Op ’t Holt, een buurman van haar opa en oma in Meppel, had ze het adres gekregen: De Jonghlaan 14 in Eindhoven. Daar woonde de familie Eringa. Afgesproken was dat ze zich zou voordoen als een nichtje uit Indonesië, waarvan de ouders daar geïnterneerd waren. Gasten werd op het hart gedrukt niet met haar over haar achtergrond te praten, omdat dit onderwerp heel gevoelig lag.

Evalina werd als een gelijkwaardig lid in het gezin opgenomen en hielp mee in het huishouden, voornamelijk met boodschappen doen. Ze kon zich vrij bewegen dankzij het valse persoonsbewijs en haar nieuwe naam Joop of Jopie Bloemsma. Ze kwam op feestjes en bijeenkomsten en ging met de familie naar de gereformeerde kerk. Ook kon ze contact met haar ouders in Breda onderhouden; ze bezochten elkaar zo nu en dan. Slechts één keer werd ze aangehouden en één keer deden de Duitsers een huiszoeking bij de Eringa's. Ze zochten toen niet naar onderduikers, maar naar verborgen radio's.

Eindhoven werd in september 1944 bevrijd, maar haar ouders zaten nog ondergedoken in Lemmer, dat toen nog bezet gebied was. Evalina verliet Eindhoven en ging werken in een giftshop van het Engelse leger. Later werd ze tolk bij het Royal Army Service Corps en verbleef onder andere zes maanden in Hannover. Uiteindelijk werd ze door een paar hoge Engelse officieren uitgenodigd om mee te gaan naar Meppel. Daar zag ze voor het eerst haar ouders weer, die toen net uit Lemmer in Meppel waren teruggekomen.

De onderduikwoning De Jonghlaan 14 Eindhoven. De familie Eringa verhuist in 1942 naar Aalsterweg 176
Foto De Jonghlaan Google street view 2015

Meer onderduikers...

Evalina getuigde later dat enkele andere joden en onderduikers zich tijdens de oorlog ook (tijdelijk?) in het huis aan de Aalsterweg 176 van de Eringa's hadden verstopt.

Aalsterweg 176 foto Google 2008

Evalina Sophie Kats ( 7-1-1924 - 11-11-2016) ging na de oorlog werken bij uitgeverij Boom. Ze moest daar de boeken uit de uitgeverij aan de man proberen te brengen. Na ongeveer 1½ jaar verliet ze Meppel. Ze trouwde met Isaac Woudstra en is voortaan E.S. Woudstra-Kats. Ze gingen in Amsterdam wonen. Nadat haar vader, Salomon Kats was overleden, verhuisde haar moeder Paula Kats-Khan naar Amsterdam, de woonplaats van haar dochter.

Na de oorlog hebben Sonja Khan en haar vierjarige broertje Nico Khan contact met Evalina Sophie Kats, waarschijnlijk omdat Nico in het gezin van (Paula Kats-Khan, zijn tante?) wordt opgenomen, zie advertentie Telegraaf 14- 4-1986

Op 13 november 1984 erkende Yad Vashem postuum Dirk Eringa en zijn vrouw, Johanna Jantje Eringa-op 't Holt, als Rechtvaardige onder de Volkeren. Bij Yad Vashem staat de naam Katz ipv Kats en ook een aantal gegevens zijn helaas onjuist.

Het complete verhaal over de familie Kats staat op: https://www.joodsmonumentmeppel.nl/families/kats-s/kats-s.html

*J.B. Vermeulen overleeft diverse Duitse concentratie kampen, echter hij heeft na de oorlog lukraak honderden verzetsmensen vermoord, in voormalige Nederlands-Indië. Zie onderzoek in Trouw (12-9-2013) Daar was hij verantwoordelijk voor ruim duizend doden, volgens dagblad Trouw.




Dirk Eringa overlijd op 54 jarige leeftijd.

Overlijden Dirk Eringa


Raad van Bestuur N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken en directie en medewerkers van de Hoofdindustriegroep Licht plaatsen een advertentie in het Eindhovens Dagblad

Met groot leedwezen geven wij kennis van het overlijden van de Heer D. Eringa Technisch Commercieel Leider van de Philora Afdeling, die gedurende 25 jaren aan onze Vennootschap verbonden was en met grote toewijding en energie aan de behartiging dei technische problemen heeft gewerkt. Zijn heengaan betekent voor ons concern en voor zijn vele vrienden in binnen- en buiten land een groot verlies. Zijn nagedachtenis zal door ons in hoge ere worden gehouden. Raad van Bestuur N.V. Philips’ Gloeilampenfabrieken.
Eindhoven, 9 Maart 1951.



Met diep leedwezen ontvingen wij het bericht van het overlijden van de Heer D. Eringa Technisch Commercieel Leider van de Philora Afdeling van de N.V. Philips’ Gloeilampenfabriaken te Eindhoven, waaraan hij gedurende 25 jaren zijn beste krachten heeft gewijd. Allen, die hem gekend hebben, zullen beseffen, welk een verlies zijn heengaan voor ons betekent. Directie en Medewerkers van de Hoofdindustriegroep Licht det N.V. Philips' Gloeilampenfabrieken. Eindhoven, 9 Maart 1951.