Eindhovense 1 april grap uit 1932

werd werkelijkheid !

Dit artikel beschrijft hoe een 1 aprilgrap in het Eindhovens Dagblad uit 1932, over de overname van Eindhovense gebouwen door de NSDAP, later realiteit werd tijdens de Duitse bezetting van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de NSDAP in 1932 nog niet aan de macht was in Duitsland, was de partij wel al actief in Eindhoven.
Lees ook: NSB in Eindhoven 1933 -1944

Eindhovensch Dagblad 1 april 1932 Bron Delpher

1 april 1932 

De redactie van het Eindhovensch Dagblad besluit op 1 april een grap uit te halen. Ze beschrijft hoe Eindhovense gebouwen door Duitsers worden overgenomen en Groot-Eindhoven het centrale propagandapunt van de Nederlandse nazi's wordt. In Duitsland is Hitler wel in opkomst maar nog niet aan de macht, via een minderheid en veel geweld schaft hij in 1933 de democratie af.
Vanaf 1932 zijn wel nazi's actief in Eindhoven.

De tekst uit de krant is omgezet naar hedendaags Nederlands en tussen de verzonnen tekst staat hoe de werkelijkheid tussen 1932 en mei 1940 vorm kreeg. Aangegeven met [voorbeeld tekst].

De Tehuizen in de Elzent krijgen een bestemming.
De beide grandioos opgezette tehuizen, bestemd voor jonge mannen en jonge dochters — natuurlijk voor elke kunne apart — in de Elzent, die wegens gebrek aan collectief-onderdak-zoekenden reeds geruime tijd leeg en zonder emplooi staan, krijgen thans, naar we van betrouwbare zijde worden ingelicht, eindelijk een bestemming.
[Het gaat hier om Het Dommelhuis of Dommelsteyn aan de Jonckbloetlaan en Parkzicht Genestetlaan/Alberdingk Thijmlaan, bouwjaar 1930/1931 en bedoeld voor de huisvesting van jonge, ongehuwde, mannelijke en vrouwelijke  Philipsbeambten. Door de economische crisis is het gebouw niet als zodanig in gebruik genomen en het stond het leeg.]

De onderhandelingen over de aankoop van 't tehuis aan de de Genestetlaan is met de grootste geheimzinnigheid gevoerd, alle geruchten daarover zijn angstvallig gehouden binnen de vertrekken, waarin de besprekingen zijn gevoerd, zodat wij er eerst melding; van kunnen maken, nu alles in kruiken en kannen is en 't gebouw heden na de middag min of meer officieel aan de nieuwe eigenaars — of juister eigenares — zal worden overgedragen.

NSDAP bijeenkomst in Eindhoven juni 1933 met veemgericht.
De meeste bezoekers zijn Duitsers ofwel Rijksduitsers 
Het volk : dagblad voor de arbeiderspartij 24 juni 1933, lees artikel hier

De voor-oorlogse Duitse invloed

Deze is niemand minder dan de Nationaal Socialistische Partij [bedoeld wordt de Duitse NSDAP of Nederlandse afdeling NSNAP], de jonge, maar voortvarende en van het ware nationalisme doordesemde, nieuwe politieke groep, die enkele weken geleden ook te dezer stede haar zo geslaagden propaganda avond hield  [diverse avonden worden in 1933 /1934 georganiseerd door NSDAP, zie afbeelding hiernaast ]en als een Nederlandsche loot aan Hitler's stam kan worden aangemerkt. Bij die gelegenheid schijnt de aandacht op dit paleis aan de Genestetlaan gevallen te zijn en niet minder op de politieke en andere mogelijkheden die Eindhoven biedt.

Keizersgracht, parade van de Jeugdstorm bij gelegenheid van de installatie van dr. H.A. Pulles als NSB-burgemeester van Eindhoven, 24 februari 1942

Nazi propaganda in Eindhoven

Met spoed zijn toen de onderhandelingen begonnen en met een goed einde bekroond, zodat Groot-Eindhoven het Centrale propagandapunt van de Nederlandsche Nazi's wordt.
[Eindhoven is nooit het centrale propagandapunt, hoewel na installatie NSB bestuur, zijn er diverse grote manifestaties zijn gehouden].

De ruime conversatiezaal in bedoeld ex-tehuis zal worden ingericht tot vergaderzaal voor het partijbestuur en afgevaardigden van de afdelingsbesturen, de eetzaal tot bureau van administratie en de bibliotheek tot privé-kantoor van de leider van de propaganda. De verschillende kamertjes zullen gedeeltelijk ingenomen worden door het vaste personeel, gedeeltelijk beschikbaar blijven voor de gaande en komende partijgenoten, die voor besprekingen en beraadslagingen hier moeten vertoeven, terwijl door praktische verbouwing van het inwendige en bij-bouwing in de naaste toekomst op de eerste verdieping de eet- en conversatiezalen komen, die op de beganen grond aan de partijleiding zijn afgestaan. In de brandvrije kelders komt het archief en op het dak worden sterke verlichtingsapparaten opgesteld, waarvan het doel niet wordt medegedeeld, doch zich wel laat raden. 

Op zondag 27 april 1941 was op de Eindhovense Markt een grote NSB-bijeenkomst.
Volgens het NSB kringblad van 15 mei 1941 waren aanwezig op de markt een publiek van ruim 6000 personen, waaronder talrijke, ja voor het grootste deel, niet-leden. Tegen half vier stond de W.A. opgesteld op het midden van de markt, gereed om geïnspecteerd te worden. 3.29 uur klinkt trompetgeschal - de Leider Mussert is in aantocht. Vanuit de Jan van Lieshoutstraat betrad hij het marktplein en werd daar ontvangen door districtleider J. Leeuwenberg, kringleider H.A. Pulles en districtsbeheerder Van den Bossche. Banleider Ouwerling meldde de W.A. present. Vervolgens inspecteerde de Leider de opgestelde troepen.
Als gasten zagen we op het balkon van Hotel „De Wildeman" verschillende Duitse persoonlijkheden, waaronder Dr. Ritterbusch, Gemachtigde van den Rijkscommissaris voor Noord-Brabant, de Algemeen Commandant der W.A. Kmd. Zondervan, Heerbanleider Meulenberg en de verschillende districts- en kringfunctionarissen.
De regeling op de Markt geschiedde door de Eindhovense politie onder persoonlijke leiding van Hoofdcommissaris W. Dijs.
Na afloop vond een defilé der WA plaats.
 

In 1940 werd het Dommelhuis gebouw gevorderd door de Duitse bezetter. Staf Hauptmann Deunert en een aantal Stabshilferinnen (stafassistenten) waren er gelegerd. Verder zijn er diverse stafafdelingen (flugko mädel) en hun telefooncentrale. Daarnaast woonden er toen nog een 20 tal "Bund Deutscher Mädel”, kortweg BDM voor administratief werkt. In de oorlog kregen zij de bijnaam: “Bond van Duitse matrassen”.
De piloten waren in Hotel Victoria, Mathildelaan ondergebracht, zo'n 77 Duitse "Fliegeroffizieren". Deze Duitse vliegeniers werden op Fliegerhorst Eindhoven (Welschap) ingezet. 

Inrichting 

De krant van 1 april 1932 schrijft: "De ruime conversatiezaal in bedoeld ex-tehuis zal worden ingericht tot vergaderzaal voor het partijbestuur en afgevaardigden van de afdelingsbesturen, de eetzaal tot bureau van administratie en de bibliotheek tot privé-kantoor van de leider van de propaganda. De verschillende kamertjes zullen gedeeltelijk ingenomen worden door het vaste personeel, gedeeltelijk beschikbaar blijven voor de gaande en komende partijgenoten, die voor besprekingen en beraadslagingen hier moeten vertoeven, terwijl door praktische verbouwing van het inwendige en bij-bouwing in de naaste toekomst op de eerste verdieping de eet- en conversatiezalen komen, die op de begane grond aan de partijleiding zijn afgestaan. In de brandvrije kelders komt het archief en op het dak worden sterke verlichtingsapparaten opgesteld, waarvan het doel niet wordt medegedeeld, doch zich wel laat raden." [Veel Eindhovense gebouwen worden door de Duitse bezetter in 1940 in bezit genomen, zie duitseringebouwen.html].

In werkelijkheid marcheert in 1933 de NSDAP door Eindhoven. Hitler is dan nog een "bevriend staatshoofd".

NSDAP marcheert door Eindhoven

De krant schrijft: "Met de trein van 18.34 arriveert een stormtroep van de Nationaal Socialistische partij, naar schatting ongeveer honderd man in uniform en met de voornaamste leiders aan het hoofd om in gesloten colonne en met hun hakenkruis banieren naar het gebouw aan de de Genestetlaan te marcheren. Het verzoek van het partijbestuur om voor de burgemeester en andere plaatselijke autoriteiten te mogen defileren onder het brengen van de fascistengroet is door ons gemeentebestuur even tactisch als diplomatiek afgewimpeld door er op te wijzen, dat nu het bordes met de monumentale trap voor het oude raadhuis verdwenen zijn en vervangen door een kunstzinnige deur, door gemeentewerken ontworpen, B. en W. een waardige standplaats missen om deze hulde aan het plaatselijk gezag in ontvangst te nemen. Wel is de colonne van de Nederlandsche Hitlerianen toegestaan een korte omwandeling door de stad te maken alvorens zich naar het gebouw te begeven, waarvoor een route is gekozen, die door aanwezigheid van keienbarricades, wel 't meest tot het gemoed van de storm colonne moet spreken. Onnodig te zeggen dat een sterke politie escorte deze optocht zal vergezellen, ofschoon voor tegendemonstraties van andere zijden geen vrees hoeft te bestaan. "

De plannen zijn immers te laat bekend geworden, dan dat tegenstanders nog de gelegenheid zouden kunnen vinden voor contra-betogingen. Desalniettemin zal het Stationsplein heden namiddag van zes tot zeven uur door bereden marechaussee en politie te paard — waarvoor de manege bereidwillig haar paarden heeft afgestaan — worden afgezet. Alleen reizigers zullen tot het station worden toegelaten, op een schriftelijke verklaring, die 't doel van hun reis aangeeft. Onze lezers, die in de avond op reis moeten, zijn dus gewaarschuwd. 
[foto van trein-Station Eindhoven in gebruik periode 1916 - 1956]

De Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP) was een Nederlandse politieke partij, opgericht door Piet J. Schmidt en Jacques de Kadt op 28 maart 1932. De OSP was de afgesplitste linkervleugel van de Sociaal Democratische Arbeiderspartij.(SDAP)
Geen 2e kamerzetel gehaald in 1933. De archieven, ledenbestand enz van de O.S.P. werden in mei 1940 verbrand na de Duitse inval

Affiche bron: https://geheugen.delpher.nl/nl/

Onafhankelijke Socialistische Partij (O.S.P)

"Nauwelijks was uitgelekt, dat de Nationaal Socialistische Partij het Tehuis aan de de Genestetlaan trachtte in eigendom te krijgen, of als eerste bewijs van opbouwen de activiteit heeft 't partijbestuur van de nieuwe onafhankelijke socialistische partij het oog laten vallen op het andere leegstaande Tehuis dat gelukkig met rode en niet met blauwe pannen als het andere is gedekt. De onderhandelingen zijn wel is waar nog gaande, maar alles wijst er op, dat ze tot een goed eind zullen komen. Een deputatie van de O.S.P. komt hedenmiddag te Eindhoven tot definitieve afhandeling. Daar de wederzijdse onderhandelaars zich aan een copieuze maaltijd in Royal zullen verenigen, kan als zeker worden voorspeld, dat ook het tweede tehuis eindelijk zijn bestemming krijgt. Exercitie terreinen voor storm colonnes zijn in de nabijheid ruim voorhanden, doch een oprichting van een sterke politiepost in de Elzent zal wel noodzakelijk zijn en wordt dan ook reeds overwogen. Daar het Tehuis aan de de Genestetlaan op Duits voorbeeld bruin zal worden geschilderd is een interpellatie van het raadslid Van 't Hoff hierover stellig te verwachten."
[O.S.P. is totaal in de vergetelheid geraakt, termen als NSB is algemeen bekend.
[H. Th. A. van 't Hoff is Eindhovens gemeenteraadslid voor de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) en tevens schilder.]

13 mei 1940 vestigingen de Duitse bezetter de macht in Eindhoven en Nederland. De 1 april grap uit 1932 is geen grap meer.

 

H.A. Pulles is geïnstalleerd als burgemeester, de werkelijke macht ligt bij de Duitse bezetters.

Vanaf februari 1942 NSB bestuur in Eindhoven

Op 1 februari 1942 vond Pulles zijn benoeming plaats als burgemeester van Eindhoven. De officiële installatie was op 21 februari '42 dat jaar in het Van Abbemuseum.

Een stukje Duitsland in Eindhoven, in de jaren dertig


Deze tekst is geschreven door Frans Dekkers gebaseerd op zijn boek Eindhoven 1933 - 1945

In de jaren dertig voordat het Duitse leger op 10 mei 1940 ons land binnenvalt, is de Eindhovense bevolking al gewend aan Duitsers die door de stad marcheren. Ze maken deel uit van een kolonie van Rijksduitsers die, soms al in de jaren twintig, hun land verlaten hebben om in Nederland werk te vinden. Sommigen kunnen aan de slag bij de NV Philips, anderen vinden elders emplooi. Het merendeel van hen laat zich niet in met politiek, maar anderen bejubelen de opkomst van Hitler in Duitsland en richten begin jaren dertig in Eindhoven een afdeling op van Hitler’s Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), die in café Rheingold aan de Aalsterweg een ‘’hoofdkwartier’’ vestigde.

Nazi activiteiten in cafe Rheingold in Eindhoven.

In 1932 wordt Hans Wolters, die in het nabijgelegen Nuenen woont, Kreisleiter van de NSDAP. Hij heeft een criminele reputatie. De Eindhovense gemeentepolitie beschikt over een omvangrijk dossier van hem. Hij is onder meer veroordeeld voor boter- en wapensmokkel en het gelegenheid geven van ontucht in zijn café Oud Keulen aan ’t Eindje, een louche buurt vlakbij het centrum van de Lichtstad. Het Eindhovensch Dagblad van 24 juni 1933 over Wolters: ‘’Hij laat geld inzamelen door 'n vrouw van slechte zeden, die — nota bene! — met een Jood getrouwd is, doch met een nazibestuurslid samenwoont; hij laat geld der partij verdwijnen; hij kan iederen dag als botersmokkelaar worden gearresteerd.’’ Zijn bordeel activiteit doet hem tenslotte de das om en zijn café vergunning wordt ingetrokken. In café Rheingold, dat door zijn partijgenoot Bruno Oslender wordt uitgebaat, zijn ook regelmatig Duitse kopstukken van de NSDAP te gast die er redevoeringen geven. Het Eindhovens Dagblad (ED) is erbij als Gauleiter Trompf uit Keulen er spreekt. Op 15 mei 1933 schreef het ED: ‘’Spreker hield een geestdriftige rede, welke uitsluitend aan den toestand in Duitschland gewijd was. Hij zei dat Duitsland thans voor 100% met het Marxisme heeft afgerekend. Hij weersprak de berichten betreffende de mishandeling der Joden in Duitschland en betoogde, dat men in dit opzicht geen buitenlandse inmenging duldt.’’


Geheel vrijwillig is het bezoek aan de bijeenkomst niet. De Duitse consul in Amsterdam heeft de werkloze Rijksduitsers in Eindhoven schriftelijk laten weten dat degenen die ondersteund worden door het consulaat, de bijeenkomst verplicht moeten bezoeken. Doen zij dat niet, dan zal aan hen geen ondersteuning meer van de consul-generaal geboden worden. De Eindhovense NSDAP en hun jeugdige aanwas is ook regelmatig present op massa bijeenkomsten en parades in Duitsland. Zo marcheert in juli 1935 de Eindhovense afdeling van de Hitlerjugend mee bij een parade in Kaldenkirchen.

De Eindhovense NSDAP beperkt zich na verloop van tijd niet alleen meer tot redevoeringen en uiterlijk vertoon maar begint de Rijksduitsers in de Lichtstad ook te controleren en te intimideren: tegenstanders van het Nazi regime worden hard aangepakt. Er was zelfs een interne ‘’rechtbank’’, USCHLA, in Duitsland opgericht in 1926 om geschillen en problemen binnen de NSDAP te regelen. Wie zich kritisch uitlaat over Hitler of over het nationaal socialisme kan een dagvaarding van de Uschla verwachten. De krant van de socialisten, Het Volk, die veel aandacht aan de Eindhovense nazi’s besteed (en een interne bron heeft) weet op 24 juni 1933 dat de ‘’beklaagde Fritz F.’’ er in de zomer van 1933 met een milde straf vanaf komt: hij mag drie maanden geen bier drinken. ‘’Maar zo vervolgt Het Volk: ’’Niet zelden passen de heren zelf ook het snelle vuistrecht toe. Nog zeer kort geleden is Heinrich B. in een zitting der USCHLA dermate afgerost, dat het slachtoffer geruime tijd met het hoofd in verband rondliep. Het laatste geval, dat de politie ter ore kwam, betreft Heinz N. Hij werd in die dagen wegens belediging van de Kreisleiter Hans Wolters ‘’gedagvaard". De man durfde niet weg te blijven, maar vertrouwde de hem bekende zaak zo weinig, dat hij aan een vriend schreef: als ik donderdag niet thuis ben, dan weet je er alles van.’’

Eindhovensch dagblad van 24 juni 1933 komt met een wel heel zorgwekkende ontwikkeling: ‘’Hans Wolters moet in besloten kring over een hunner, August B. genaamd, gezegd hebben dat hij ‘’Vor morgen beseitigt" moest worden waarbij hij vijf mannen aanwees die hun landgenoot uit de weg hadden te ruimen.’’ Met revolver en stalen ploertendoders rukte een vijfkoppige knokploeg uit, maar B. had er lucht van gekregen en dook tijdig onder. Die situatie wordt zelfs de Eindhovense hoofdcommissaris van politie, Brinkman, te gek. Hij heeft de activiteiten van de Nazi’s lange tijd gedoogd, mede omdat Hitler dan nog een bevriend staatshoofd is. Brinkman stuurt daarop twee agenten naar café Rheingold. De Eindhovense nazi’s krijgen te verstaan: ‘’We hebben gehoord, dat er vanavond iemand voor jullie nazi rechtbank verschijnen moet. Denk er om: op ingeslagen schedels zijn we niet gesteld." Maar desondanks gaat de terreur van Wolters nog geruime tijd door. Dagblad Het Volk van 1933: ‘’Het is te hopen, dat nu eindelijk het parket in Den Bosch een einde maakt aan het gevaarlijke gedoe van deze Duitsers, die zich permitteren wat geen Nederlander. straffeloos kan doen.’’ Maar uiteindelijk werd Wolters in de herfst van 1933 Nederland uitgewezen. In deze periode vertrekken veel Rijksduitsers vrijwillig naar hun Heimat, waar de arbeidsmarkt voor hen inmiddels betere perspectieven biedt dan in Eindhoven.

De krant Het volk schrijft op 3 mei 1934: "In Eindhoven ten slotte concentreert de aandacht zich voornamelijk op de Duitsche nationaal-socialisten, die zich in de N.S.D.A.P. hebben georganiseerd. Ook daar gaat het met de leiding niet naar den vleze [het gaat niet voorspoedig]. Eerst was het Herr Wolters, die door de autoriteiten over de grens is gezet; toen Herr Schnitzler, wie duidelijk werd gemaakt, dat hij moest bedanken om niet af gedankt te worden; en thans Herr dr. J.K.E. Münchmeyer — een hooggeplaatst employé van Philips —, van wie wij reden hebben aan te nemen, dat ook hij de langste tijd voor „Kreisleiter” heeft gespeeld."

Inmiddels kent Nederland ook een variant van de NSDAP: de Nationaal Socialistische Beweging (NSB), in 1931 opgericht door ir. Anton Mussert. In maart 1933 wordt er ook een NSB afdeling in Eindhoven opgericht door W.van Aggelen, L.W. Harms en J. Landré. De Eindhovensche Meijerijsche Courant (EMC) maakt zich er vrolijk over: ’’Onze Nazi’s willen het parlementaire stelsel en de democratie afschaffen. Het hele bestuur woont in het jonggezellenhuis aan de Guido Gezellestraat. Zodra ze hun fijne pakjes uittrekken? komen we kijken, want dat is het mooiste van de hele beweging.’’ Het wil echter maar niet vlotten. Slechts een handjevol geestverwanten sluit zich bij hen aan en met een kameraadschappelijke samenwerking met de Eindhovense NSDAP wordt die teleurstelling enigszins gecompenseerd.

Deel van dit artikel is gebaseerd op: 150 jaar leven in Eindhoven, deel 13, Overleven in oorlogstijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geschreven door Frans Dekkers.

P.S. De krant Het volk heeft een goede interne bron en heeft diverse onthullingen over de nazi ontwikkelingen in Eindhoven. Zelfs de machtsovername van Hitler wordt al beschreven.

Hans Wolter Stützpunktführer van de N.S.D.AP in Eindhoven schrijft op 14 juli 1932, na onderstaande onthulling, in het Duits dat de infiltrant zich openbaar moet maken. Verder: "Als hij een Nederlander is, raad ik hem aan dat niet te doen om met de Duitse politiek om te gaan, want ik houd me ook niet bezig met de Nederlandse politiek".

Eindhovensch dagblad 13-7-1932 schrijft over de Nazi machtsovername  "Indien deze berekening uitkomt, zegt Wolters, dan hebben wij de meerderheid en kan alles was wij willen, in Duitsland langs parlementairen weg veroverd worden. Zou echter deze berekening falen en de parlementaire meerderheid niet worden bereikt, dan zal 't volgende gaan gebeuren. Let op, Europa! In de week, volgende op den verkiezingsdatum (31 juli 1932) zal heel Duitsland gemobiliseerd worden in twaalf uren tijd. In alle delen van het land zal dan op hetzelfde uur de mobilisatie aanvangen, zodat 't niet meer mogelijk zal zijn om de politie naar meer bedreigde punten te dirigeren. De organisatie, zei de voorzitter, is perfecter, dan zij ooit in het Duitse leger is geweest. Er zou wel bloed bij vloeien, meent Wolters, „doch dat hebben wij er graag voor over".'!!
aanvulling: Tijdens de verkiezingen van juli 1932 boekte de NSDAP weer een grote overwinning. Het aantal zetels steeg van 107 naar 230. De NSDAP werd met 37,4 % van de stemmen de grootste partij van Duitsland. Duitsland was ernstig verdeeld: tijdens dezelfde verkiezingen kreeg de socialistische SPD 133 zetels en de communistische KPD 89.
Rijksdagverkiezingen van 5 maart 1933:  Ondanks alle propaganda en de uitschakeling van politieke vijanden haalde de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij geen absolute meerderheid, de partij kreeg 43,9 procent van de stemmen. Om toch alle macht in handen te krijgen voerde Hitler op 23 maart 1933 een grondwetswijziging (Machtigingswet) door. Dit lukte Hitler dankzij de steun van de katholieke Zentrumpartei en de conservatieve DNVP. Met die grondwetswijziging kreeg Hitler de bevoegdheid om vier jaar lang buiten de Rijksdag (het parlement) om te regeren en wetten uit te vaardigen. Dit was het begin van de dictatuur van Hitler en de Tweede wereldoorlog.

Bron:

1 april grap staat in Eindhovensch Dagblad 1 april 1932 Bron Delpher

Nazi's marcheerden door Eindhoven: 

https://www.ed.nl/eindhoven/historische-serie-nazi-s-marcheerden-in-jaren-dertig-al-door-straten-van-eindhoven~a7800dfb/

Met dank aan Frans Dekkers voor tip dat dit artikel is gepubliceerd, auteur van de boeken:
Eindhoven 1933 - 1945: kroniek van Nederlands Lichtstad in de schaduw van het Derde Rijk, uitgave 1982
B&W: Rond de Tweede Wereldoorlog in Groot-Eindhoven, uitgave 1992
Lees ook: https://www.fransdekkers.nl/150ehv_oorlogstijd.html


1940 Duitser in gebouwen: https://eindhoven4044.nl/8/duitseringebouwen.html

Deze tijdlijn van gebeurtenissen is automatisch samengesteld door https://notebooklm.google.com op basis van deze pagina.
1920s:

Begin 1920s: Een groep Rijksduitsers, waaronder Hans Wolters, emigreert naar Nederland en vestigt zich in en rond Eindhoven. Sommigen vinden werk bij Philips.
1930/1931:

1930/1931: Het Dommelhuis en Parkzicht worden gebouwd voor ongehuwde Philips-medewerkers, maar blijven door de economische crisis leeg.
1932:

14 juli 1932: Hans Wolters, Kreisleiter van de NSDAP in Eindhoven, dreigt in een brief een informant te ontmaskeren.
Juli 1932: De NSDAP boekt een grote overwinning bij de Duitse verkiezingen. Het aantal zetels stijgt van 107 naar 230 (37,4% van de stemmen).
1 april 1932: Het Eindhovensch Dagblad publiceert een satirisch artikel over de NSDAP die een gebouw in Eindhoven overneemt voor propaganda.
13 juli 1932: Het Eindhovensch Dagblad publiceert een artikel over de mogelijke machtsovername van de NSDAP in Duitsland.
1933:

28 maart 1932: De Onafhankelijke Socialistische Partij (OSP) wordt opgericht door Piet J. Schmidt en Jacques de Kadt.
Maart 1933: De NSB-afdeling in Eindhoven wordt opgericht door W. van Aggelen, L.W. Harms en J. Landré.
Juni 1933: De NSDAP houdt een bijeenkomst in Eindhoven met voornamelijk Duitse bezoekers. Het Eindhovensch Dagblad schrijft over Hans Wolters' criminele activiteiten.
Zomer 1933: De interne rechtbank van de NSDAP, USCHLA, geeft Fritz F. een milde straf. Heinrich B. wordt tijdens een zitting van de USCHLA mishandeld.
24 juni 1933: Het Volk schrijft over de mishandeling van Heinrich B. en de bedreiging van August B. door de USCHLA.
Herfst 1933: Hans Wolters wordt uit Nederland gezet. Veel Rijksduitsers keren terug naar Duitsland vanwege de verbeterde arbeidsmarkt.
1934:

3 mei 1934: Het Volk schrijft over de strubbelingen binnen de NSDAP in Eindhoven, waaronder het vertrek van Herr Wolters, Herr Schnitzler en Dr. J.K.E. Münchmeyer.
1935:

Juli 1935: De Eindhovense afdeling van de Hitlerjugend neemt deel aan een parade in Kaldenkirchen.
1940:

10 mei 1940: Het Duitse leger valt Nederland binnen.
13 mei 1940: De Duitse bezetting van Eindhoven en Nederland is een feit.
1940: Het Dommelhuis wordt gevorderd door de Duitse bezetter. Verschillende Duitse afdelingen en personeel worden er gestationeerd.
1941:

27 april 1941: Een grote NSB-bijeenkomst vindt plaats op de Eindhovense Markt. Anton Mussert is aanwezig en inspecteert de WA.
1942:

Februari 1942: H.A. Pulles wordt benoemd tot burgemeester van Eindhoven door de Duitse bezetter.
21 februari 1942: Officiële installatie van H.A. Pulles als burgemeester in het Van Abbemuseum.
29 mei 1942: Anton Mussert bezoekt Eindhoven en inspecteert de Jeugdstorm. Burgemeester H.A. Pulles is ook aanwezig.
21 juni 1942: De NSDAP en NSB houden een gezamenlijke bijeenkomst op het Willemsplein (voorheen Wilhelminaplein).
Cast van personages:
Duitsland:

Adolf Hitler: Leider van de NSDAP en later dictator van nazi-Duitsland.
Gauleiter Trompf: Een hoge functionaris van de NSDAP uit Keulen, sprak in café Rheingold.
NSDAP Eindhoven:

Hans Wolters: Kreisleiter van de NSDAP in Eindhoven. Beschreven als een crimineel die betrokken was bij smokkel en intimidatie. Werd later uit Nederland gezet.
Bruno Oslender: Uitbater van café Rheingold, een ontmoetingsplaats voor NSDAP-leden.
Dr. J.K.E. Münchmeyer: Hooggeplaatst medewerker bij Philips en opvolger van Schnitzler als Kreisleiter.
Herr Schnitzler: Voorganger van Dr. J.K.E. Münchmeyer als Kreisleiter.
Fritz F., Heinrich B., Heinz N., August B.: Leden van de NSDAP in Eindhoven die te maken kregen met de interne rechtbank USCHLA.
NSB:

Anton Mussert: Leider van de NSB. Bezocht Eindhoven bij verschillende gelegenheden.
W. van Aggelen, L.W. Harms, J. Landré: Oprichters van de NSB-afdeling in Eindhoven.
Overig:

H. Th. A. van 't Hoff: Raadslid in Eindhoven voor de RKSP en tevens schilder.
Hoofdcommissaris Brinkman: Hoofdcommissaris van politie in Eindhoven. Gedoogde de activiteiten van de NSDAP aanvankelijk.
Staf Hauptmann Deunert: Duitse officier die in het Dommelhuis was gestationeerd.
Frans Dekkers: Auteur en historicus die over de geschiedenis van Eindhoven tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven.