Deze website is voortgekomen uit www.eindhovenfotos.nl.
Op eindhovenfotos.nl stonden veel verhalen over Eindhoven in de oorlogsjaren (1940-1944). Uit diverse archieven kwam steeds meer nieuw en uniek materiaal beschikbaar, dat op die website werd geplaatst. Om het overzicht te bewaren, zijn alle oorlogs- en bevrijdingsverhalen van eindhovenfotos.nl overgezet naar deze nieuwe website: eindhoven4044.nl.
Het archief van Jacques Hermans, dat in 2019 beschikbaar is gesteld door zijn dochter Katinka Hermans, staat nu voor ongeveer 90% online. Dit archief is inmiddels bij het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) ondergebracht en daar ook raadpleegbaar. Hermans was een van de leiders van de Partizanen Actie Nederland (PAN) en werkte nauw samen met de [organisatie voor] hulp aan onderduikers en knokploeg "Sander", geleid door Theo Dirks. De tekst benoemt de actieve rol van veel Philips-medewerkers in de oorlog. Opvallend veel gewone burgers boden onderdak. Dankzij deze actieve inzet zijn veel onderduikers, waaronder relatief veel Joodse personen, gered. Eindhoven heeft het "geluk" gehad om ruim een half jaar eerder (op 18 september 1944) bevrijd te zijn dan de gebieden boven de grote rivieren.
Ondertussen weten we veel meer over het verzet in Eindhoven, dat breder en diverser bleek te zijn dan we eerder hadden vermoed. Voorjaar 2025 staan ongeveer 190 unieke verhalen online,
Zie hiervoor in het menu: Index / Nieuw
Uit het archief van Frans Dekkers kwam veel materiaal over Eindhoven in de oorlog. Jan Spoorenberg verraste ons regelmatig met nieuwe documenten uit zijn Eindhovense archief. Ook bezochten wij het rhc-eindhoven.nl (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven) en het Nationaal Archief. Daarnaast werden er ingezonden verhalen van bezoekers van de website geplaatst. Soms schrijft een gastschrijver een bijdrage. Er is een nauwe samenwerking ontstaan met https://stichting18september.nl. Voor het verhaal over de politie in de oorlogsjaren is er goed contact met https://www.gemeentepolitieeindhoven.nl
Wij nodigen u uit om uw herinneringen aan Eindhoven in de oorlogsjaren naar ons op te sturen. Uw documenten en foto's zijn zeer welkom. Stuur materiaal op naar contact.
De site wordt beheerd door Jan de Waal. Vaste medewerker is Han Nieman. Beiden zijn geboren in Eindhoven, hebben daar lang gewoond en zijn nog steeds verbonden met de stad.
De website is onafhankelijk, zonder cookies, reclame of sponsoring. Ieder aspect van de oorlogsjaren komt aan bod. Het accent ligt op het verzet in Eindhoven en omgeving.
Materiaal overnemen van deze website is toegestaan, mits u de bron vermeldt: www.eindhoven4044.nl (graag met een actieve link). Stuur dan ook een email aan contact als u materiaal overneemt, dan willen we daar ook naar linken.
Afbeeldingen zijn voornamelijk uit openbare bronnen en uit eigen archief. Neem afbeeldingen alleen over uit de originele bron en niet rechtstreeks van deze website.
Jan de Waal / Han Nieman, 1999 - 2025
In het kader van het initiatief van de KB, nationale bibliotheek om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek, willen wij ook uw website archiveren en voor de lange termijn bewaren in een webcollectie. Het gaat om de website en eventuele bijbehorende subdomeinen die toegankelijk zijn via de volgende URL(s):
https://www.eindhoven4044.nl/
Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.